Biotech, Eventyr & Hotel – dansk-kinesisk samarbejde i kommuner og byer.

Blogindlæg til tænketanken ThinkChina.dks blog. Du kan også læse det her på ThinkChina.dks hjemmeside.


 

Kan du kinesisk?
Så er din fremtidige arbejdsplads måske en dansk kommune!

Xi He, Holbæk Kommune og ThinkChina.dk, skriver om behovet for Kinakompetencer i danske kommuner.

Københavns Universitet Alumneforening for Kinastudier (KUAK) holdt den 22. november 2016 et arrangement om dansk–kinesisk samarbejde i kommuner og byer. Arrangementet var primært for studerende på Kinastudier, som ville vide mere om, hvordan de selv kan blive en del af de mange Kina-projekter, som danske kommuner har kastet sig ud i.

Panelet bestod af Karin Ankerstjerne, general manager, Innovation House China Denmark; Pernille Jensen, Kina-koordinator, Nyborg Kommune; samt Jimmy Andersen undertegnede, som begge arbejder i løntilskudsstilling i Holbæk Kommune. Hensigten med panelet var at give forskellige perspektiver på dansk–kinesisk samarbejde i danske kommuner. Og, selvfølgelig, inspirere de studerende til at kigge i den retning – både når de søger studiejob, praktikplads og job efter tiden på universitetet.

Innovation og Kina

Karin Ankerstjerne holdt først oplæg og gav et overblik over dansk-kinesisk samarbejde, og projekter i danske kommuner samt eksempler på kommuner og regioners strategiske partnerskaber så som Greater Copenhagen og Bycirklen (Ballerup, Egedal og Frederiksund Kommune). Begge initiativer er aktive i forhold til Kina – men også i forhold til at udveksle erfaringer og skabe en samlet platform for Kinasamarbejdet.

Karin fortalte også i hvilke områder der primært er muligheder og interesse, nemlig grøn teknologi, byudvikling, ældrepleje mfl. Det er her Danmark har viden som Kina eftersøger. Desuden forklarede Karin, at det er en udfordring for danske kommuner, at udvikle en mere konkret forretningsmodel der tillader indtægt igennem kommunalt samarbejde.

Nyborg: Eventyr og biotech

Bagefter fortalte Pernille Jensen historien bag den kinesiske ’invasion’ i Nyborg Kommune. Hun nævnte bl.a. at Nyborg Kommune i januar 2014 har nedsat et midlertidigt ’Kinaudvalg’, der varetager alle spørgsmål vedrørende Kina-samarbejdet. (For eksperterne: Kinaudvalget er et § 17, stk. 4-udvalg 🙂

Udvalget har blandt andet været involveret i den kinesiske filmproduktion Stolen Fairytales, som blev optaget i Nyborg i september 2016. Filmproduktionen har indtil videre været en succes dels fordi den har støttet den lokale filmproduktionsvirksomhed Life Long Learning dels fordi den, med et forventet seertal på 30 millioner, sikrer, at en helt ny målgruppe får øjnene op for Nyborg.

Derudover kunne Pernille fortælle om to nystartede dansk-kinesiske biotechvirksomheder, Greatop ApS og CGIG, som har opkøbt ejendomsgrunde i Nyborg og indgået samarbejdsaftaler med lokale virksomheder indenfor biogas-, miljø- og energiområdet. Men det er ikke uden udfordringer og derfor hjælper Kina-udvalget også med information om alt fra skatteregler til bortskaffelse af erhvervsaffald.

En anden udfordring relaterer sig til at sikre danske arbejdspladser i de dansk-kinesiske virksomheder, som har en tendens til at rekruttere kinesiske medarbejder fra Kina.

Pernille pointerede imidlertid – ligesom resten af panelet – at der er brug for både kinesiske og danske medarbejder for at virksomhederne kan fungere optimalt. Hermed blev det understreget fra panelets side, at der er brug for de studerende fra Kinastudier i denne nye type virksomheder med helt specielle krav til dansk og kinesiske sprogkompetencer.

Pernille afsluttede hendes oplæg med at fortælle om branding af Nyborg på de kinesiske sociale medier har været med til at tiltrække flere kinesiske turister til Nyborg, hvilket kan ses i statistikkerne over antal af besøgende og hotelovernatninger.

Et kinesisk hotel i Holbæk?

Det sidste oplæg stod jeg selv for sammen med min kollega Jimmy Andersen. Vi fortalte om vores vej fra nyuddannet til en Kina-relateret stilling i det offentlige. I den forbindelse lagde vi vægt på at Holbæk kommune er en proaktiv og investeringsvenlig kommune for danske og internationale virksomheder.

Ligesom i Nyborg-casen, kunne vi berette om to konkrete Kina-projekter i Holbæk: Kina Festivallen, Eventyret om Silkevejen, som fandt sted i september 2016. Begge arrangementer blev afholdt af Panda-gruppen, som består af lokale aktører fra Holbæk. Gruppens formål er at skabe og fastholde tætte samarbejdsrelationer med Kina.

Kinesiske lanterner som blev fragtede hele vejen fra Kina og håndmonterede i Holbæk Teater med hjælp fra danske og kinesiske frivillige.
Kinesiske lanterner som blev fragtet hele vejen fra Kina, og monteret i Holbæk Teater med hjælp fra danske og kinesiske frivillige.
De fine lanterner under festivalen.
De fine lanterner under Kina-festivalen.

Under festivalens arbejdede vi med dansk-kinesisk kulturformidling på arbejdspladsen, praktisk koordinering af delegationsmodtagelse og kinesiske frivillige under festivalen. Samt, ikke mindst, promovering af festivallen på kinesisk til herboende kinesere via Holbæk Kommunes Wechat-profil. Derudover har vi også været involveret i Holbæks udarbejdelse af en hotel-investeringscase for kinesiske og internationale investorer. Konkrete arbejdsopgaver har bl.a. budt på oversættelser af investeringscase til kinesisk og aktiv opsøgning af mulige investorer.

Der er behov for dansk-kinesisk mindset og kompetencer i kommunerne

Arrangementet blev afsluttet med Q&A, hvor panelet understregede, at kommunalpolitikken har stor indflydelse på den enkelte kommunes dansk-kinesisk samarbejdsprojekter. Der er med andre ord stor forskel på i hvor høj grad de enkelte kommuners borgmestre og kommunaldirektører er interesseret i at udvikle forholdet til Kina. Derudover er der en række begrænsninger og grå-zoner omkring kommunalfuldmagt, som besværliggør samarbejde mellem danske kommuner og kinesiske virksomheder .

Panelet er enigt om at der er brug for mere vidensdeling om Kina i blandt kommunerne, hvilket ville gavne det generelle Danmark-Kina samarbejde. Der er brug for en samlet indsats fra kommunerne og fra national lovgivningsside for at skabe mulige bæredygtige forretningsmodeller til dansk-kinesisk samarbejde i kommuner og byer. Også her er der en spændende muligheder for KU’s Kinastuderende, men, som panelet understregede, så kræver det en proaktiv tilgang til jobmarkedet – en tilgang, som de studerende skal tilegne sig allerede mens de studere gennem virksomhedspraktik. Dermed kan de være med til at ændre det generelle billede af Kina som en ofte besværlig samarbejdspartner – det behøver Kina nemlig ikke være. Hvis man altså kan kinesisk 🙂

Holbæk Biblioteks udstillingsvindue med Kina som tema under Holbæks Kina festival i september 2016.
Holbæk Biblioteks udstillingsvindue med Kina-tema under Kina Festivallen – Eventyret om Silkevejen.

*Det er mine egne billeder på hjemmesiden, og fremgår derfor ikke på ThinkChina.dk blogindlægget. 

Skriv et svar